Under samme sol

“Under samme sol”
Utgitt 17. november 1983

Ved utgangen av 1982 kunne Hanne se tilbake på et suksessfullt og svært produktiv år. Hun hadde gitt ut to egne soloalbum og i tillegg medvirket hun på de fleste sangene på Spellemannsprisvinneren ”Egners beste”! 1983 skulle ikke bli mindre hektisk…

På forsommeren ble hun valgt ut til å representere Norge i radiokonkurransen ”Knokke-cup” i Belgia sammen med Trond Granlund og Susanne Fuhr.
Med bl.a. ”Den store dagen” av Benny Borg gjorde hun stor lykke fra scenen, men den norske delegasjonen måtte til slutt se seg slått av det svenske teamet som m.a. bestod av Elisabeth Andreasson. Dette ble første møte mellom de to som senere skulle ta hele Europa med storm, og som Hanne sier om valget av den ”venstre sokken” i Bobbysocks: ”If you can’t beat them, join them”.

005
Sammen med Susanne Fuhr og Trond Granlund representerte Hanne Norge i Knokke-Cup i Belgia

GLA’SOMMER
Sommeren dro hun på ”Gla’sommer-turné” med Halvor Kleppen og Terje Fjærns orkester, og sammen holdt de mer enn 50 konserter over hele Sør-Norge!
Vel hjemkommet var det tid for å begynne arbeidet med et nytt soloalbum som etter hvert skulle få tittelen ”Under samme sol”.
Platen ble sluppet i midten av november 1983, og inneholdt både originalskrevet materiale og noen norske versjoner av internasjonale pop- og musikalmelodier.

008
Med turneen “Gla’sommer” holdt Hanne 50 konserter over hele landet sommeren 1983

– Når det gjelder denne platen har jeg aldri hatt med så mye originalstoff som denne gangen. Et krav har jeg likevel stilt. Jeg ville ha med de flinkeste folkene og det beste materialet. Når det gjelder originalstoffet har jeg selv bedt om hva slags musikk jeg vil ha. Dessuten kjenner de fleste bidragsyterne meg som sanger, slik at de vet hva slags melodier som passer, fortalte Hanne til VG på lanseringsdagen.

001
Med over 50.000 solgte av sine to siste plater, var det en populær artist som møtte sitt publikum sommeren 1983

CATS
Åpningssporet ”Minner” var en norsk versjon av Andrew Lloyd Webbers “Memory” fra suksess-musicalen ”Cats” som gikk for fulle hus i London. Hanne ble tipset om denne sangen, og plateselskapet sikret seg rettighetene til at Hanne kunne gi den ut i Norge.

– ”Memory” er en vanskelig sang å synge på norsk, forteller Hanne i dag. – Det norske språket gjør at ordene blir trangere og en kan derfor ikke bruke klassisk sangteknikk på samme måte som på engelske tekster.

”Når natten faller på” var skrevet og innspilt på plate på haugalandsk av kameraten Gunnar Andersen – kjent fra 3 Busserulls. På riksmål og i et flott arrangement av Pete Knutsen gjorde Hanne den til sin egen. Gunnar Andersen deltok for øvrig i den vakre duetten ”Jeg vil aldri glemme deg” som han skrev sammen med Knutsen og Reidar Brendeland.

007
Hanne og Gunnar Andersen fra 3 Busserulls sang duetten “Jeg vil aldri glemme deg” på Hannes plate “Under samme sol

Andre nyskrevne sanger kom fra Svein Gundersen og Gunnar Andersen (”Vi lar tiden gå fra oss”), Jahn Teigen (”Hvor er du”) og George Keller (Gatebarn”). Tittelmelodien fra James Bond-filmen ”All Time High” ble til ”Under samme sol” i Arne Bendiksens oversettelse. Denne sang hun også i NRK TV i en slags videoaktig stilfull fremførelse!

“JEG VIL LEVE”
Den store ungdomsfilmen i 1983 var ”Flashdance”, og historien om den unge kvinnelige sveiseren som er danser på kveldene ble en kinosuksess av dimensjoner over hele verden, ikke minst godt hjulpet av sangen ”Flashdance – What a feeling”.
Arne Bendiksen mente at Hanne burde ta med denne på sin nye plate, og skrev en norsk oversettelse som fikk tittelen ”Jeg vil leve”. Den ble også sendt ut som singel fra platen, og lå to måneder på Norsktoppen – så lenge som det var mulig for en melodi å ligge på NRKs hitliste.

007c
“Jeg vil leve” var også med på VGs pophits-kassett “På Gang 11”

– ”Jeg vil leve” er nok ikke en sang jeg ville ha spilt inn i dag, sier Hanne nå i ettertid, selv om hennes versjon slett ikke er noe å skamme seg over. Den er også den mest ”poppete” melodien på platen.

– Jeg var nok begynt å bli litt lei av å gjøre norske oversettelser av engelske hitlåter, og jeg føler kanskje derfor at ”Under samme sol” spriker litt mye repertoir-messig, sier hun om platen i dag.
“What a Feeling” var forøvrig en av sangene Hannes vinnerkor fremførte i “Det store Korslaget” i 2009, da med den engelske originalteksten.

Hannes kritiske ører er heller ikke helt fornøyd med innspillingen av Pete Knutsen og Arne Bendiksens nyskrevne sang ”Jeg gir meg aldri”.
– Tittelen og melodien er bra, men kompet ble nok litt feil, sier Hanne.

“TELL ME ON A SUNDAY”
En melodi som imidlertid ikke ble feil var den nydelige balladen ”Velg en søndag” fra Lloyd Webbers nye musikal ”Tell Me On A Sunday”. Den norske teksten stod Hanne for sammen med Rikke Bjurstrøm.
Planen var faktisk å sette opp hele musikalen i Oslo med Hanne i hovedrollen, og sangen var ment som en ”teaser” til det som skulle komme.
– Men så kom Bobbysocks-prosjektet og krevde all tid, og det ble derfor rett og slett ikke tid til å jobbe mer med musikalplanen, forteller Hanne

Coverbildet ble tatt på Rådhuskaia i Oslo av pressefotografen Trond Solberg, og i produsentstolen satt som alltid Ole Vidar Lien.

002
Coverbildet tatt i stemningsfull solnedgang på Rådhusbrygga i Oslo

En annen morsom detalj er at i koret på platen finner vi mellom andre Kari Gjærum, Håkon Iversen og Per Øystein Sørensen. Alle tre skulle de senere være med da Norge tok hjem sin første europeiske Grand Prix seier i Göteborg.

”Under samme sol” ble en stor salgssuksess, men Hanne skulle snart slå både sine egne og andres salgsrekorder med den neste platen som bare var få uker unna.

007b