julens vakreste

“Julens vakreste”
Utgitt 25. november 1983

”Det å få lov til å bli en del av folks minner og tradisjoner er det største en artist kan oppleve”

Mot slutten av 1983 ga Hanne Krogh ut en LP som skulle bli en klassiker og hennes desidert mestselgende plate i Norge.

Med Ole Vidar Lien i produsentstolen inntok hun på høsten 1983 nok en gang Arne Bendiksens studio for å spille inn kapittel to i hennes plateserie ”Nordens vakreste”.
”Julens vakreste” skulle bli en samling av hennes julefavorittmelodier. Det var dessuten første gang en typisk populærartist laget en slik plate i Norge.

006
Reportasje fra Se og Hør i forbindelse med innspillingen av “Julens vakreste”

ØNSKELISTE
– Jeg laget min egen ønskeliste over hvilke sanger jeg ville ha med, og hvor mange som burde synges på dialekt, forteller Hanne når hjemmesiden inviterer til å kikke tilbake på en av hennes største salgssuksesser.
– Jeg endte opp med to sanger av Alf Prøysen, og husker at jeg måtte få Ole Vidar og tekniker Rolf Kjernet fra Elverum til å hjelpe med å få uttalen riktig.
Det var dessuten et bevisst valg hvilke melodier som havnet på LP-ens side 1 og side 2, man skulle vise respekt for sangene på platens andreside.

I barnekoret finner vi blant annet barna til dukketeaterpioneren Birgit Strøm, som Hanne hadde jobbet sammen med på platen “Egners Beste” fra 1982. Strykere fra Kringkastingsorkester medvirker også på platen, noe som slett ikke er vanlig i dag.

– Pete Knutsen stod for de vidunderlige arrangementene, sier Hanne. – Han er nok en av de beste arrangører vi har hatt i Norge og jeg er veldig glad for å ha fått benytte meg av hans kapasitet også senere, ikke minst på platen ”Prøysens barnesanger” hvor arrangementet på ”Hompetitten” må karakteriseres som helt genialt!
Produsent Ole Vidar Lien utførte sin jobb og ga seg ikke før alt lød som det skulle, ingenting skulle låte jålete men være helt ærlig.

Steen&strom copy
Platesignering på Steen & Strøm i Oslo julen 1983

”Julens vakreste” var den første platen som ble innspilt i Arne Bendiksens flunkende nye studio, og Hanne husker godt en kommentar som kom fra en av arbeiderne som bygget studioet:
– Han sa jeg var utrolig heldig som fikk lage den første platen i det nye innspillingsstudioet, for alle første-plater som var gjort i studioer de hadde bygget verden over, hadde nemlig blitt enorme salgssuksesser…

002
En scene fra “Reisen til julestjernen” hvor “Sonja” opptrer på slottet

SONJAS SANG TIL JULESTJERNEN
En sang hun verken ville eller kunne komme utenom var ”Sonjas sang til julestjernen” fra den klassiske filmen ”Reisen til julestjernen”. Her spilte Hanne hovedrollen som nettopp Sonja og den har nok i stor grad bidratt til at Hanne forbindes med julehøytiden. Sangen ble i sin tid utgitt på soundtracket til julefilmen, men med det nye arrangementet gjort for ”Julens vakreste” fikk den nå et nytt liv på radio – og ikke minst på TV:

Dette var i musikkvideoenes spede begynnelse, og Hanne tok kontakt med tidligere NRK-fotograf Erik Hauan med idéen om å lage videoer til noen av sangene på platen, for så å selge dette inn til NRK for bruk som pauseprogram. Folk rundt henne mente at dette var bortkastet energi, siden salget av juleplater ville være over når NRK begynte å sende julevideoene i romjulen.

De kunne ikke tatt mer feil. NRK sendte filmene daglig mellom jul og nyttår, og selv om salget på ”Julens vakreste hadde stoppet på rundt 25.000 eksemplar og gitt Hanne nok en sølvplate det året, fortsatte salget til ny sølvplate neste jul. Og neste jul. Og neste jul!

NRK fortsatte å sende videoene flere år, og som programvertinne Gunvor Hals en romjul annonserte før ”Sonjas sang til julestjernen”: ”Det blir for mange ikkje riktig jul før dei har fått høyre denne melodien”.

003
Musikkvideoene fra “Julens vakreste” ble mye spilt på NRK. Her er “Sonjas sang til julestjernen”

MARYS BOY CHILD
Totalt har platen nå solgt omkring en halv million eksemplarer fysiske eksemplarer, og er like aktuell hver desember.

– Da vi var i Los Angeles i 1987 og spilte inn Bobbysocks-platen ”Walkin’ on air” fortalte produsent Bill Maxwell meg at komponisten av ”Mary’s Boy Child” Jester Hairston – som var en god venn av ham – i flere år hadde undret seg over alle royalty-kronene for den gamle sangen hans som kom fra lille Norge, forteller Hanne.

Bildet på platecoveret ble tatt av pressefotografen Trond Solberg som jobbet i VG.
– Tanken bak bildet var at det skulle være tidløst, slik at platen kunne vare i flere år og absolutt ikke avspeile hvilket år den først ble utgitt.

Julens vakreste
“Julens vakreste skulle etterhvert selge utrolige 350.000 eksemplarer – og er fortsatt i handelen hver jul

HANNES JULEKONSERTER
Hanne fikk ikke tid til å gjøre noen julekonserter i kjølevannet av utgivelsen. Året etter var gruppen Bobbysocks et faktum og de neste fire årene viet hun all sin tid til samarbeidet med Elisabeth Andreasson.

Men mot slutten av 1987 fikk Hanne en forespørsel som etter hvert skulle bli en årlig tradisjon.
– Det var flere lokale sangkor som lurte på om jeg ville synge sammen med dem på kirkekonserter. Den første tiden var det forskjellig repertoar på hver enkelt julekonsert, men etter hvert som forespørslene ble flere, ble det også lettere – og nødvendig – å organisere det hele i en turné, sier hun.

– Jeg var usikker på hvordan man som sanger skulle nærme seg kirkerommet, og kontaktet derfor en teolog på Menighetsfakultetet for å be om råd. Han rådet meg til å snakke minst mulig under konsertene, noe jeg nok ikke har lyttet til, ler hun. Men jeg ville finne frimodigheten til å ta kirken i bruk, og samtidig bevare respekten for rommet og gjøre det direkte, helt og ærlig.

STEIN OG TARJEI
Hanne har fortsatt å turnere med julekonserter, de siste femten årene med de samme musikerne. Keyboardisten Stein Austrud hoppet inn som vikar under en konsert i Mysen og han tok siden over som musikalsk leder for konsertene i 1997. Fiolinisten Tarjei Nysted kom med året etter.

005
Tarjei Nysted (t.v.) og musikalsk leder Stein Austrud fra Hannes julekonserter

– Fortsatt gleder jeg meg hver kveld under hele juleturnéen til å høre hva disse to fantastiske musikerne finner på, forteller Hanne. – Desember er den måneden som har en helt annen farge enn resten av året. Jeg ønsker å formidle noe annet enn oss selv, og bringe våre flinke norske musikere og sangere av verdensformat ut i kirkene over hele landet.

Og én sang henger fortsatt med på juleturnéene, som den har gjort siden første julekonsert. Det blir ikke jul før Hanne har sunget ”Sonjas sang til julestjernen”.

SONJA som prinsesse
Sluttscenen i filmen “Reisen til julestjernen”.