naerbilde

“Nærbilde”
Utgitt 11. november 1980

“Kan du ikke spille inn Høstvise?” (Ole Vidar Lien, 1979)

Etter at Hanne hadde gitt ut sin første LP i 1978, fortsatte hun i jobben som script i NRK, og hadde nok ingen konkrete planer på å satse mer på sangen enn at det skulle være på hobbybasis.

– Jeg har litt lyst til å danne min egen gruppe og reise rundt i helgen for å synge litt”, fortalte hun til VG i 1978. – Men det blir ikke snakk om noen profesjonell karriere med sang som eneste levebrød.

Foto03
Hanne sammen med produsent Ole Vidar Lien (t.v.) og orkesterleder Pete Knutsen

HØSTVISE
Så skjedde det noe. Hannes produsent Ole Vidar Lien tok kontakt og lurte på om hun ikke kunne spille inn en norsk versjon av en sang han hadde kommet over. Sangen var den finsk/svenske kjærlighetsballaden ”Höstvisa”, skrevet av Mummitrollenes mor Tove Jansson med melodi av Erna Tauro. Hanne laget selv den norske oversettelsen og sang den inn i studio på bare ett ”take”.
Det vil si at ikke noe av vokalen ble rettet på, det Hanne sang der og da, ble også det platelytterne fikk høre.

”Høstvise” ble sendt ut som single i 1980, og ble umiddelbart en suksess. Den gikk rett inn på Norsktoppen, hvor den etter hvert la beslag på førsteplassen. Og i Ønskekonserten var det den mest ønskede melodien det året.

Hostvisesingle

Dermed var Hanne ”offisielt” tilbake som sanger, og plateselskapet ønsket selvfølgelig mer fra henne. Hun fant veien tilbake til studioet og spilte inn sin nye LP sammen med Pete Knutsens orkester og med Ole Vidar Lien som produsent. Platen ble sluppet på markedet i november 1980.

– I tre år har jeg gått hos verden skjønneste sangpedagog, Rigmor Tarøy, for å ta igjen det jeg har tapt på ikke å ha sunget på så mange år, sa Hanne til VG i 1980. – Jeg føler at tiden er inne nå. Jeg er blitt eldre, med alt det innebærer, og føler meg i stand til å ta på meg oppgaven. Den største vanskeligheten har vært at jeg involverer meg nesten FOR mye i det jeg holder på med. Det tar nemlig en masse tid, og resultatet er at jeg bestandig er opptatt. Men jeg er blitt mer bevisst, hvis jeg gjør noe nå, skal jeg kunne stå for det og se folk i øynene.

001

ANNIE´S SONG
Låtmaterialet på den nye platen bestod av en del coverversjoner av internasjonale hits som var veldig vanlig i bransjen på den tiden, bl.a. ”Jeg er fri” (I will survive) og ”Brent barn skyr ild” (When you walk in the room). De norske tekstene stod Gunnar Jørstad og Asbjørn ”Asa” Krogtoft for. Hanne gjendiktet to tekster i tillegg til “Høstvise”. Det var ”Der løy jeg igjen” og John Denvers vakre ”Annie´s song” som ble til ”Din sang”.

– Jeg husker at jeg jobbet mye med å finne norske bilder til denne teksten, og ikke oversette ord for ord. Det hadde vært unaturlig for nordmenn å synge “som en storm i en ørken”, forteller Hanne i dag om linjen ”Like a storm in the desert – like a sleepy blue ocean” som derfor ble til ”Som et rødmende lyngfjell – som et søvnig blått skogstjern”.

Hanne tok også med ”Rosen” skrevet av Benny Borg, som er en stor favoritt blant Hannes fans. ”Trubbel” av Olle Adolphson med norsk tekst av André Bjerke var også Hannes valg.
– Jeg fortsatte tradisjonen fra forrige LP med å ta med en litt ”sær” melodi på platene mine, sier hun nå i ettertid.

Foto05
Hanne på scenen i 1980. Foto: Trygve Sundbø

KJÆRE KRISTINE
Ole Vidar Lien hadde dessuten et nytt ess i ermen. Han hadde hørt en italiensk melodi ”Tu sei l´unica donna per me” som han mente måtte passe perfekt til Hanne. Med norsk tekst av Asa Krogtoft ble ”Kjære Kristine” – sammen med ”Høstvise” – platens mest populære spor både på radio og blant publikum.
– Det var utrolig morsomt å oppleve at da jeg sang denne for første gang på ca. 25 år under en utekonsert i Oslo i 2008, så kunne alle i publikum fortsatt teksten, ler Hanne.
Det er forøvrig også hotellkongen Petter Stordalen sin store favoritt fra ungdomstiden, hør han synge den HER

Det finske forlaget til Tove Jansson var veldig stolte av Hannes suksess med ”Høstvise” og Hanne husker at de i flere år etterpå sendte henne mange sanger i håp om at hun ville ta dem med på sitt repertoar.

004
Hanne jobbet i NRK som script da hun gikk i studio og spilte inn “Nærbilde”

Hanne fortsatte også å jobbe i NRK, og var med sine 24 år den yngste scripten i statskanalen, en jobb hun stortrivdes med.
– Jeg håper selvsagt at det går bra og at jeg kan kombinere begge delene, fortalte hun i 1980.

”Aldri har hun sunget så godt som nå, vi er ikke i tvil om at Hanne Krogh vil la høre fra seg igjen” skrev Hjemmet etter ”Nærbilde”.
De fikk helt rett…

003

002

Foto06