Lørdag 22. oktober fikk kulturgründeren Hanne Krogh tildelt Kongens Fortjenestemedalje av statsforvalteren i Oslo og Viken, Valgerd Svarstad Haugland.
Hanne er for tiden på turné med forestillingen «Lykken er å la det swinge», og det var da showet gjestet et fullsatt Drammens Teater at den offisielle overrekkelsen ble foretatt av statsforvalteren.
I begrunnelsen for tildelingen trakk Svarstad Haugland bl.a. frem følgende punkter:
– Allerede som 15 åring vant sin hun første Grand Prix-finale med sangen «Lykken er» og representerte Norge i den internasjonale finalen i Irland.
– Hun spilte hovedrollen i det som sies å være den mest sette norske filmen noensinne, «Reisen til julestjernen».
– Hanne var den første artisten som holdt konsertturneer i norske kirker – uten prest! Hanne ville snakke selv. Dette skapte en tradisjon som har gitt kirkene et helt nytt liv og også gode inntekter. Noe de fleste tar som en selvfølge, hvilket det slett ikke var da Hanne kjempet utallige kamper gjennom menighetsråd og presteskap. Hun åpnet kirkedøra så resten av bransjen kunne gå gjennom den.
– Hanne tok tidlig i bruk norske kor og barnekor. Hun integrerte dem ikke bare som en viktig del i konsertene, men lærte dem samtidig å opptre og inspirerte dem gjennom «work shops» før forestillingen. Korbevegelsen opplevde en sterk økning av medlemmer på steder hvor Hanne hadde vært. En av innstillerne til prisen var da også tidligere president i Norges Korforbund, Svend-Ola Hådi.
– Mest banebrytende var selvfølgelig da hennes prosjekt «Bobbysocks» begeistret nasjonen med seieren i MGP i Gøteborg 1985. Norge gikk fra å være tapere til å gi hele landet – og ikke minst bransjen – den selvfølelse og stolthet som en slik sjokkseier bygger.
– Hannes album med Prøysens barnesanger og Egners barnesanger ble spilt inn med de beste musikerne, beste studioene, rause budsjetter og med en troverdighet som har gjort at disse albumene fremdeles er blant de mest nedlastede i vårt land. Takket være at Hanne tok både stoffet og barn på alvor, har disse albumene videreført Prøysen og Egners nasjonalskatter fra generasjon til generasjon av nye norske barn.
– Operatenorer på ypperste nivå fantes bare på de store operascenene, inntil Hanne skapte «Hanne & Tre Tenorer». Plutselig fikk publikum kjenne eimen av Wien, Milano og Berlin i norske bygder og byer. I dag er det nesten ikke en turné i juletider uten en tenor. Og våre fremste klassiske sangere har fått en mengde nye arenaer for et helt nytt publikum.
– Hun skjønte, lenge før den elektroniske distribusjonens inntog, verdien av å eie mastertapene selv, og hun har aldri latt seg styre av plateselskap eller management.
– Hun var med ved starten av artistenes rettighetsorganisasjon GramArt, og har vært brennende opptatt av kvinnenes plass i næringslivet.
– Med sin trygghet, varme, visdom og generøsitet har hun løftet andre unge artister frem i lyset.
– I tillegg har Hanne alltid gitt raust av sin tid og popularitet til veldedige organisasjoner, sykehus, fengsler og andre steder hvor medmennesker har det tøft.
Av Knut Webmaster