Da Hanne Krogh tidlig på 80-tallet fikk idéen med å lage en ny popgruppe, hadde hun hele bildet klart i hodet. Gruppen skulle hete Bobbysocks – etter de nedrullede sokkene amerikanske tenåringer gikk rundt med på 50 tallet, musikken skulle være swingbasert, og like viktig som de swingende amerikanske 50-talls rytmene skulle image og kostymer være.
Bobbysocks-idéen hadde svirret rundt i Hannes hode i flere år. Hun vokste opp med swing og boogie-woogie hjemme, og hadde aldri helt fått musikken ut av ørene.
– Jeg kan de fleste av låtene utenat og har drømt om å gjøre noe sånt som dette i årevis, fortalte hun ukebladet PS i 1984.
Den nye gruppen skulle bestå av to norske soloartister, de skulle ha «The Swinging Years»-garderobe med swingskjørt og strekkbukser, rosa trutmunn, hårsløyfer og nedrullede halvsokker. Sangene skulle ha egen koreografi, og ikke minst: Bobbysocks skulle ha en egen logo!
Noe slikt hadde aldri vært gjort og gjennomført i Norge tidligere. Og ettersom ingen jobbet profesjonelt med dette, måtte alt finnes på og skapes fra grunnen av.
Hanne og Elisabeth i rosa, sort og hvitt under lanseringen i 1984
Gruppen
Det var ikke tvil hos Hanne da hun skulle velge partner til Bobbysocks. Hun og Elisabeth Andreassen møtte hverandre under Knokke-festivalen i Belga i 1983, og fant bokstavelig talt tonen med én gang. Elisabeth var da i full gang med å bygge opp sin solo-karriere etter suksessen i den svenske duoen Chips.
Hun jublet og sa øyeblikkelig nei takk til alle andre oppdrag for å konsentrere seg helt om Bobbysocks.
– Elisabeth er en fantastisk live-artist, så det var ikke tvil når jeg så henne på scenen i Belgia, fortalte Hanne senere.
Bobbysocks’ første TV-opptreden i glitrende antrekk laget av designeren Tine Solheim
«I Don’t Wanna Break My Heart» i sort/hvite dressjakker
Designeren Tine Solheim var skolevenninne med Hanne på Nissen Gymnas på 70-tallet. Her er hun med Bobbysocks i 1984.
Kostymer
Hanne tok videre kontakt med Tine Solheim, en god venninne fra skoletiden på Hartvig Nissen Gymnas. Hun hadde etter moteutdanning i Paris startet sitt eget kostymedesign-firma.
– Bobbysocks var nesten den første gruppen som tenkte – i hvert fall etter norske forhold – helhetlig konsept med både musikkstil, klær og hvordan platecover skulle se ut, fortalte Solheim i et intervju med NRK for noen år siden.
– Så vi klekket i hop alt innenfor samme stil, som da var 50-talls-stil. Fra ende til annen er det gjort research og nitidig arbeid på alle detaljer. Og det var faktisk første gang det skjedde i Norge med en popgruppe.
Sammen jobbet Tine, Hanne og Elisabeth frem kostymene som skulle være klare til Bobbysocks-lanseringen høsten 1984. Hovedfargene skulle være rosa, sort og hvitt.
Tine ble dermed en viktig brikke i å sørge for at hver gang Hanne og Elisabeth opptrådte på TV eller på scenen som Bobbysocks, var det i spesialsydde kostymer og antrekk.
Det mest legendariske av alle Tines Bobbysocks-antrekk er utvilsomt de rosa paljettjakkene fra Grand Prix i 1985. At jakkene var delaktig i seieren, er Solheim helt overbevist om:
– Jeg tror at da de (Bobbysocks) kom ut på scenen i de antrekkene, så var det så annerledes enn forventet. De kom virkelig ut i kostymer som var laget spesielt til dem og stilen, så det ble liksom «WOW» ut av TV-skjermen.
Bobbysocks-logoen var som sprøytet ut i rosa sukkertøy med 3D-effekt!
Logo og platecover
På 70- og 80-tallet var det få eller ingen grupper og artister i Norden som hadde egne logoer. Bortsett fra hos ABBA og og noen få til, forandret gruppene og plateselskapene måten gruppenavnet ble skrevet på fra plate til plate.
Fra den tiden Hannes mann Trygve Sundbø jobbet i Coca-Cola hadde han lagt merke til og snakket om en reklamekunstner ved navn Kjell Witberg som stod bak flere av kampanjene til selskapet.
Hanne mente at Witberg var rett mann til å skape den viktige Bobbysocks-logoen og også platecoveret.
Jubelen var stor da han noen ukere senere presenterte resultatet. Logoen så ut som den var sprøytet ut i rosa sukkertøy i skikkelig amerikansk 50-talls-stil, mens han på platecoveret hadde satt bildet av Hanne og Elisabeth midt inn i et tegnet Times Square i New York. Her hadde han dessuten plassert alle platetitlene inn i naturlige trafikk-skilt og i neonlys! Til og med plateselskapet Bahama hadde fått sin egen «avenue» på omslaget.
– Kjell Witberg designet et skikkelig femtitallsinspirert platecover med en sukkertøyrosa logo som skulle gjenspeile musikkstilen, litt sånn femtitallsinspirert amerikansk, forteller Hanne.
Alle sangtitlene på platen var «gjemt» rundt om på plateomslaget
Koreografi
Når musikken skulle fremføres på scenen, var det ikke snakk om å bare stå rett opp og ned og avlevere sangen. Hanne og Elisabeth var enige fra første stund om at det visuelle var like viktig som det musikalske.
Dermed ble koreograf Simen Sand fra «The Great Garlic Girls» hyret inn foran premieren på NRK TV i programmet «Kanal 1». Han sørget for swingende og samstemte bevegelser i «Don’t Bring Lulu», tøffere stil i «Midnight Rocks» og ellevill glede i sangen «Radio». Senere i karrieren kom andre koreografer inn og spesialskrev bevegelser til hver melodi Bobbysocks skulle fremføre.
Det var aldri vanskelig å få gøyale fagerike bilder når Elisabeth og Hanne skulle fotograferes
Lansering
Først ut på markedet kom singelen «I don’t wanna break my heart» på rosa vinyl, og med det som etter hvert skulle bli Bobbysocks’ signaturmelodi «The Booglie Wooglie Piggy» på baksiden. Senere på høsten kom debut-platen som ble sluppet samtidig i Norge og i Sverige og som raskt solgte over 20.000 eksemplarer.
Bobbysocks var et yndet fotoobjekt for den kulørte ukepresse, der omtrent alle ukeblader og aviser stadig rapporterte om den nye duoen – og alltid ledsaget av elleville bilder av Hanne og Elisabeth i tøffe og nye antrekk.
Plateselskapet Bahama med Sven Hauge i spissen sørget for at det ble gjort video-innspilling av melodien «Radio» vinteren 84/85, der Hanne og Elisabeth spilte radio-pirater som kjørte rundt i byen i en rosa Citroen 2CV. I tillegg til scene-bilder der jentene fremfører refrenget, ble en av scenene i videoen filmet i kjellerstuen hjemme hos Hanne!
Videoen skulle brukes i forbindelse med Europa-lanseringen av Bobbysocks som var planlagt våren 1985. Ni land hadde allerede meldt sin interesse og var klar for å gi ut singelen.
Så da Bobbysocks oppsummerte status i januar 1985, hadde alt gått over all forventning. Nå gjenstod en deltagelse i en musikk-konkurranse, før fokus skulle over på sommerturnéen der publikum i både Norge og Sverige skulle bli bedre kjent med den nye swingende duoen fra Norge.
Som «radiopirater» i musikkvideoen til Løvland-låten «Radio». Link til video her.
Elisabeth og Hanne i «Radio» i kjellerstuen til Hanne!
Med høyt hår og elleville antrekk var Elisabeth og Hanne populære jenter i aviser og ukeblader.