maxi uk maxi spania let it swing japan

“Aldri tidligere har jeg i Norge opplevd et slikt oppstyr rundt en artist eller kjendis. Årets navn er utvilsomt Bobbysocks. Deres popularitet ser bare ut til å øke etter hvert som dagene etter Grand Prix-seieren blir flere og flere. Vår nye nasjonalsang “La det swinge” lød fra et hundretalls kassettspillere og alle sang med.”
VG, mai 1985

Da Hanne Krogh og Elisabeh Andreassen entret den norske finalen i Melodi Grand Prix lørdag 30. mars 1985 med “La det swinge”, var det få som kunne ane hvilket hysteri som skulle oppstå som effekt av denne deltagelsen. Hanne har fortalt i et intervju at hun spratt opp og begynte å danse første gang komponist Rolf Løvland spilte melodien for henne. Elisabeth fikk høre den i telefonen og da hun hadde hørt ferdig skrek hun ut “det er en vinnermelodi”!

Musikkbakgrunnen til singelplaten ble spilt inn i KMH studio i Stockholm med Torgny Söderberg og Rolf Løvland som produsenter og saxofonisten Anders Engberg skrev det iørefallende blåsearrangementet. Hjemme i Oslo la Hanne og Elisabeth på norsk og engelsk sang i Rainbow Studio.

001
Hanne, Elisabeth og Rolf Løvland i den norske finalen i Melodi Grand Prix 1985

Rolf Løvlands swingende melodi var spesialskrevet for Bobbysocks, og var blant favorittene sammen med GP-veteranen Anita Skorgans “Karma” og GP-debutanten Bjørn Eidsvågs “Gammel drøm”. Konkurransen skulle avgjøres av en folkejury plassert rundt på de forskjellige distriktskontorene til NRK, og en såkalt ekspertjury bestående av tidligere GP-vinner Anne Marie David, ABBA-manager Stikkan Andersson, BBC-dirigent Ronnie Hazlehurst og musicalprodusent Tony Visconti. (LINK TIL PROGRAMMET PÅ NRK.NO)

Ekspertjuryen samlet seg om “Karma” som sin vinner, mens folkejuryen rundt om i Norge tviholdt på “La det swinge”! Dette sørget for at avstemmingen ble en thriller av de sjeldne. Ingenting var avgjort før siste distriktskontor ble kalt opp og delte ut sine topp-poeng til Bobbysocks. Jentene kunne endelig slippe jubelen løs. Ferden mot den internasjonale finalen i Göteborg hadde startet.

002
VGs forside etter Bobbysocks’ seier i Melodi Grand Prix

VEIEN MOT GØTEBORG
Ettersom den norske finalen ble avholdt såpass sent i forhold til de konkurrerende deltagerlandene, hadde Bobbysocks og deres plateselskap Bahama Records bare en måneds tid på å forberede og på å promotere låten i Europa. Ikke et sekund ble kastet bort. Bahama-sjef Sven Hauges Europa-kontakter fra Midemfestivalen i februar fikk nå beskjed om å legge all planlagt promotion for låten “Radio” til side, og fokusere på “Let it swing” i stedet. Dette sørget for at GP-singelen ble utgitt over hele Europa i forkant av den internasjonale finalen, og at Bobbysocks-navnet demed ble kjent utover landegrensene. Jentene besøkte bl.a. det populære hitlisteprogrammet til Pat Sharp på Sky Channel som ble vist over hele Europa (EKSTERN LINK), og finslipte dessuten koreografi og mediestrategi foran den kommende Grand Prix-uken i mai. For nå var målsettingen helt klar: Bobbysocks skulle vinne den internasjonale finalen i Melodi Grand Prix som første norske artist noensinne!

003
“Vi vil vinne” sa Hanne og Elisabeth på hele forsiden av VG 4. mai 1985

For unge som vokser opp i dag kan det å vinne den internasjone finalen i Grand Prix høres ut som en overkommelig og absolutt mulig bedrift. Men for alle som hadde fulgt de internasjonale finalene helt fra Norge deltok første gang i 1960 virket dette som en umulighet. Norge var nesten dømt til å komme nederst på resultatlisten. Uansett! Bortsett fra et par fine plasseringer på 60-tallet var Norges Grand Prix-historie sørgelig lesning.
Det var derfor med en smule norsk nøkternhet man leste førstesiden i VG på finaledagen 4. mai der Hanne og Elisabeth uttalte “Vi vil vinne” over 5 spalter. Men jentene hadde virkelig markert seg i Göteborg, der de utenlandske journalistene skrev hjem om den fengende melodien, to jenter som kjørte rundt i en sjokkrosa bil med påmalt Bobbysocks-logo på sidene og som arrangerte pressekonferanse på den lokale McDonald-resturanten! Det siste var forøvring Hannes idé, da hun syns at mottagelse på et hotell med champagne og karnapeer ble helt feil for Bobbysocks. Cola og hamburgere ville bli mye morsommere, og dermed kom 250 journalister fra hele Europa på besøk.

004
Pressekonferanse på McDonalds i Gøteborg. Her sammen med fjorårsvinnerne Herreys

INTERVJUET DØGNET RUNDT
I et intervju med VG fortalte de hva det verste som kunne skje dersom de skulle gå hen og vinne konkurransen.
– Det er at jeg ikke får gjøre showet på Trädgårn ved midnattstid, eller at jeg ikke får sovet skikkelig eller møtt min venn Peter Milefors på det neste halve året, svarte Elisabeth.
Hanne valgte å sitere Mark Twain: – Jeg har hatt mange problemer i mitt liv som aldri er blitt noe av! Verden går ikke under om vi ikke kommer helt i toppen. Det viktigste er at vi selv er fornøyd og føler vi har gjort en best mulig jobb og bevist for et stort publikum at norsk populærmusikk kan være meget underholdende.
Selv trodde Hanne og Elisabeth at Israel, Danmark, Sverige og Vest-Tyskland kom til å bli de hardeste konkurrentene. De hadde da gitt over 50 intervjuer til norsk og utenlands presse, nærmest døgnet rundt.

DEN UTROLIGE KVELDEN
Norsk nøkternhet eller ikke, finaledagen samlet ifølge VG og Scanfact TV-måling utrolig 95 prosent (!) av den norske befolkningen seg foran TV-apparatene for å følge den internasjonale finalen i Melodi Grand Prix. Med startnummer 13 kom Bobbysocks stormende inn på scenen i glitrende rosa paljettjakker og fikk kveldens største applaus fra den fullsatte arenaen etter sin opptreden.

021

Irland var første land til å stemme, og Norge og Bobbysocks opplevde nå for første gang i Grand Prix-historien å få full pott – 12 poeng! Og det stoppet ikke der, totalt 8 av de 18 andre land hadde Bobbysocks på topp og sørget for den fantastiske seieren der storfavoritten “Wind” fra Tyskland ble slått med 18 poeng.
Jubelen stod i taket, Champagnen sprutet, gratulasjoner strømmet inn og hele pressekorpset fulgte etter Bobbysocks-bilen ned til Restaurant Trädgårn hvor Elisabeth likevel gjennomførte kveldenes show – med Hanne, Rolf Løvland og GP-koret på “La det swinge” som ekstranummer. Hanne kastet ikke bort tiden mens hun ventet på å gå inn på scenen, hun ringte NRK Nattradioen for et intervju hvor hun bl.a. kunne fortelle at Bobbysocks ville gjøre det de kunne for å gjennomføre den planlagte sommerturnéen slik at hele landet skulle få være med på seiersfesten.

023
Gratulasjonstelegram fra Statsminister Kåre Willoch

006 007
VG og Dagbladets forsider mandagen etter finalen. VG kjørte 10 sider om seieren, mens Dagbladet droppet sitt planlagte sportsbilag og laget istedet et eget 23 siders Grand Prix-bilag!

RØD LØPER
Dagen etter våknet jentene opp etter fire timers søvn til en tilværelse som superstjerner. Alle TV-show i hele Europa ville ha de med som gjester, og nederlenderen Eddy Ouwens ble satt til å styre Bobbysocks’ internasjonale lansering fra sitt kontor i Hilversum i Holland sammen med Trygve Sundbø, Hannes journalistektemann, som gikk inn som Bobbysocks’ manager.
Turen hjem fra Göteborg ble rene triumf-ferden, hvor norske og svenske journalister dekket hver meter av ferden. Hanne har senere uttalt at det var som å reise på rød løper fra Svinesund til Oslo. Det var bunadskledde folk og gratulasjonsbannere langs hele E6 inn til Grand Hotel der seieren ble feiret.

008
“Let it swing” toppet platelistene og solgte over en million på verdensbasis

Neste dag ble de invitert til diplomatmiddag på Akershus Festning av regjeringen Willoch, før turen gikk videre ut i Europa. TV-kanalene slåss om å få Bobbysocks med i sine programmer, og tidsskjemaet var til tider lagt opp med tre direktesendinger pr. dag i tre forskjellige land (!)for å rekke mest mulig!
“Let it swing” gikk til topps på singellisten her hjemme, og solgte i løpet av sommeren over en million eksemplarer rundt i Europa. I Belgia toppet de også listene, og jentene fløy ned med privatfly for å delta i et TV-show beregnet for alle nummer én-artister.

Untitled-3
Ukebladet Se og Hør tok Bobbysocks hjem til Sykkylven og Haugesund 3 dager etter seieren

SOMMEREN 1985
1. juni startet de sommerturnéen i Elisabeths hjembygd Sykkylven på Sunnmøre, hvor 12.000 personer møtte opp. Slike rekorder skulle de bli overalt hvor de kom. Nygårdsparken i Bergen var fyllt opp med over 50.000 publikummere da Bobbysocks besøkte byen! I juli gikk turnéen videre til Sverige der de også mottok gullplate for over 50.000 solgte plater av “Let it swing”.

017
Tysk plateanmeldelse av Bobbysocks’ debutplate

LP-platen fra 1984 ble nå gitt ut på nytt med “Let it swing” som åpningsspor over hele verden. Plateselskapet RCA stod for utgivelse av single og LP i brorparten av markedene i Europa pluss Mexico og Japan. I Sverige var det Elisabeths gamle plateselskap Mariann som ga ut platen, mens nystartede Mega Records hadde enerett på Danmark. I Tyskland kom platen ut på Metronome, og tyskerne presset også platen på det helt nye CD-formatet som de eneste i Europa.

BRAKSUKSESS I POLEN
Som Grand Prix-vinnere ble de i august invitert til Polen og Øst-blokkens egen melodikonkurranse i Sopot, og etter en braksuksess i TV-ruten der de måtte synge “Let it swing” tre ganger på direkten (!) endte de opp med å selge mellom 2-300.000 av LP-platen.

009
Elisabeth og Hanne på promotiontur i Polen

I september stod Australia for tur, der Bobbysocks turnerte med fullt kor og orkester i tillegg til å delta i flere TV-show. Turen ble avsluttet med en kjempestor TV-overført utendørskonsert ved operahuset i Sidney. Her ble singleplaten utgitt på Festival-labelen “Interfusion”.

Under et TV-show i Sverige ble de kjent med Sovjetunionens storstjerne Alla Pugachova. Hun inviterte Bobbysocks til å holde konserter i Moskva i oktober, noe som resulterte i at platen – nå med nytt coverbilde – også ble utgitt bak jernteppet. Her ble det ny salgssuksess, ikke minst etter at det statlige TV-selskapet filmet konsertene deres, laget egen TV-spesial og deretter spilte “Midnight Rocks” annenhver uke i deres populære Frokost TV-program. (EKSTERN LINK – HOPP TIL 17.30 PÅ YOUTUBE-KLIPPET)

bobbysocks sovjet
Den sovjetiske utgaven av Bobbysocks LP-en

Hanne og Elisabeth har senere uttalt at “La det swinge” var “tre minutter som endret våre liv”. Etter en slik enorm suksess i 1985 var det derfor helt utrolig da oppfølger-platen “Waiting For The Morning” endte med å toppe alle lister her hjemme og dessuten selge enda mer enn Grand Prix-vinneren i Norge.

FORTSATT FEST!
“La det swinge” vil for alltid forbindes med seier, fest, jubel og glede. Hanne og Elisabeth elsker fortsatt å synge Rolf Løvlands udødelige slager. De huskes fortsatt ute i Europa for sin friskhet og ville påfunn og Bobbysocks får stadig tilbud om å delta i forskjellige Grand Prix-show på TV og scene i inn- og utland. Da Bobbysocks deltok under 50 års-feiringen av Eurovision Song Contest i København i 2005 møtte de igjen en utenlandsk journalist som var tilstede på hamburgerbaren i Gøteborg i 1985. Han kastet seg over dem og sa: “You had the best press-conference EVER”!

LINK TIL NESTE ARTIKKEL: “WAITING FOR THE MORNING”

016
Vinnerne av Melodi Grand Prix 1985: Hanne Krogh, Rolf Løvland og Elisabeth Andreassen

019
“Det er surt når telefonen aldri ringer, og på radioen går en kjedelig melodi.
Men jeg leter til jeg finner no’ som swinger, og plutselig slipper følelsene fri”
Første tekstutkast til “La det swinge”!

BobbysocksElisabeth Andreassen og Hanne Krogh
Med sin spesiallakkerte sjokkrosa Ford Escort ble Bobbysocks lagt merke til overalt i Göteborg

005
Ukebladet Allers samlet de to tidligere “Chips”-medlemmene Elisabeth og Kikki Danielsson – som dette året sang “Bra Vibrationer” for Sverige – til en morsom boksematch i forkant av Göteborg

022
Alle ville snakke med og ta bilder av Bobbysocks etter den fantastiske seieren

024
“Den evige juboen fikk sin gledesseier”. Det finske ukebladet “Seura” kjørte Norges Grand Prix-seier over hele førstesiden

011
Det danske ungdomsbladet “Ung Nu” feiret også den norske GP-seieren

012
Det svenske popbladet “Okej” var også på plass i Göteborg

014
Bobbysocks gjorde det stort på hitlistene på kontinentet. Her fra et ukeblad i Holland

015
Bobbysocks hadde en hale av pressefolk med seg på TV-showene i Europa. Her fra Tyskland

013
Bobbysocks i Paris

010
Populære forsidejenter i Belgia

018
Bobbysocks’ musikk slo an på begge sider av Atlanteren. Også på steder hvor Grand Prix-seieren ikke var kjent