nordens vakreste

“Nordens vakreste”
Utgitt 19. november 1982

Suksess-platen ”Alene” fra sommeren 1982 hadde knapt rukket å selge ferdig før Hanne på høsten samme år var tilbake i platestudio med et nytt prosjekt. Denne gangen ville hun spille inn Nordens vakreste melodier, en idé hun kom opp med i romjulen året før. Hun var fremdeles ansatt i NRK, og plateutgivelser og konserter skjedde i ledige stunder ved siden av!

002
Hanne og sønnen Sverre hjemme på begynnelsen av 80-tallet

Sønnen Sverre ble født året før, og fødselspermisjonen sørget for at hun ved siden av amming og bleieskift kunne konsentrere seg enda mer om artistkarrieren i denne perioden.
– Dette er en plate jeg har drømt om å få lage hele livet, sa Hanne da platen ble lansert i 1982. – Jeg har alltid ønsket å kunne samle noen av de melodiene som har betydd aller mest for meg opp gjennom årene på en og samme plate, og det har jeg fått gjøre nå.

006
Hanne på lanseringsdagen for “Nordens vakreste”

JEG HADDE TENKT
– Sangen ”Høstvise” ga meg lyst til å jobbe mer med den type musikk, forteller Hanne i dag og innspillingen av den opprinnelig finske balladen var selvskrevet på den nye platen. Ellers spente låtutvalget seg fra den da relativt nye ”Skigardsvise” av den norske visekunstneren Stanley Jacobsen til Evert Taubes vakre ”Nocturne” og ”Så skimrande var aldrig havet”.

På ”Nordens vakreste” kunne Hanne dessuten få stilt sine høye tekstkrav. Med hennes enorme litteraturinteresse er Rudolf Nilsens dikt ”Jeg hadde tenkt” med melodi av Jon Arne Corell hennes største favoritt på platen i tillegg til ”Den første gang jeg så deg” av Birger Sjøberg.
– Jeg må også nevne kor-starten på ”Så skimrande…”, sier Hanne. En stor favoritt jeg gjerne hører igjen. Det var også helt naturlig å ta med noe fra Alf Prøysen, og valget falt på ”Du skal få en dag i mårå”.

001
– En plate jeg har drømt om å lage hele livet, fortalte Hanne i 1982

DEN STORE DAGEN
Men den mest populære melodien på platen ble utvilsomt Benny Borgs ”Den store dagen” som til tross for den ettertenksomme bursdagsteksten ble mye spilt i Ønskekonserten og i andre radioprogrammer. I Sverige fikk dessuten Vikingarna en stor hit med nettopp denne melodien.
– Jeg synger den ikke så mye i dag, men av alle steder er det ofte ønske om å få høre ”Den store dagen” når jeg opptrer på alders- og sykehjem, forteller Hanne.

Hanne valgte også å ta med en vinnersang fra den internasjonale Grand Prix-finalen, nemlig ”Dansevise” som Grethe og Jørgen Ingmann sang frem til seier i 1963.
– Jeg ville vise at den utskjelte konkurransen kan ha kvalitet over seg, sier hun i dag.

“Om du engang kommer frem til Samarkand” passet også godt inn i samlingen, men kom ikke med på LP’en ettersom Hanne allerede hadde gitt den ut på “Alene”. Men da “Nordens vakreste” ble re-utgitt på CD noen år senere, valgte hun å inkludere “Samarkand” her.

Egner
I tillegg til sine to egne innspillinger i 1982 – “Alene” og “Nordens vakreste” – deltok Hanne også på de fleste sangene på “Egners beste” som fikk Spellemannsprisen. Her etter utdelingen sammen med Thorbjørn Egner. Barna er f.v. Simon Malm (senere medlem i den norske gruppen Babel Fish), Selma Therese Strøm Lyng og Chris Malm.

POPOL VUH
Musikerne på platen var hentet fra rockebandet ”Popol Vuh” og fra Kringkastingsorkesteret. I koret finner vi bl.a. Hannes gode venninne fra Nissen-tiden, nemlig Hege Schøyen som på den tiden var en mye brukt korist i NRK. Dette var også den aller første platen Håkon Iversen koret på. Senere skulle han produsere ”Hanne”-platen i 1989 med Bjørn Eidsvåg som co-produsent.
Produsent på “Nordens vakreste” var, som på tidligere plater, Ole Vidar Lien og coverbildene ble tatt av Hannes ektemann Trygve Sundbø, sportsjournalist i VG. Idéen til coveret var for øvrig Hannes egen.

Platen ble en stor salgssuksess og sammen med LP’en ”Alene” gjorde ”Nordens vakreste” Hanne Krogh til den mest solgte kvinnelige plateartist i 1982!

– Jeg må innrømme at jeg savner litt den tiden da platene hadde to sider, sier Hanne i dag. De enkelte sangene kom tydeligere frem i og med at det ble en ny start på side to. På CD-platen kommer alle sporene etter hverandre og kan dermed gjøre det vanskeligere å skille sangene fra hverandre.

009
Hanne Krogh – Norges mest solgte kvinnelige plateartist i 1982

SVERIGES VAKRESTE?
Mange har gjennom årenes løp håpet på et ”Kapittel 2” i “Nordens vakreste”-serien.
– Det er slett ikke umulig, sier Hanne i dag og avslører at tanken har streifet henne også. – Det skulle i så fall ha blitt ”Sveriges vakreste” med norske tekster, og den første sangen jeg ville ha spilt inn hadde blitt Ted Gärdestads vakre ”Himlen är oskyldigt blå”, avslutter hun.

007
Hanne fikk etterhvert overrakt sølvplate for 25.000 solgte av “Nordens vakreste”