-Det var ellevillt, “galehus” og vi gikk fra konseptene alle sammen, fortalte Frank Kjøde som er redaktør av avisa “Nyss” (tidligere Sykkylvsbladet) da NRK Møre og Romsdals reporter Sissel Brunstad besøkte avisredaksjonen i Sykkylven 21. januar 2021 for å mimre tilbake til mai-dagene etter Grand Prix-seieren i 1985.
Og avisredaktøren har ikke glemt om hvordan den lille sunnmørsbygda stod på hodet for å hylle Elisabeth og Hanne i Bobbysocks.

-Foreldrene til Elisabeth Andreassen kommer fra Hjellane i Sykkylven, og da hun kom hit sammen med Hanne Krogh i 1985 ble de tatt imot som fantastiske ambassadører for Sykkylven, og det har hun blitt i alle år etter også. Elisabeth har gjort en kanoninnsats for bygda her, fortalte Kjøde som har laget en eget “Wall of Fame” i avisredaksjonen med minner fra Bobbysocks-besøket.

Som redaktør i avisa Sykkylvsbladet fikk han søndagen etter Grand Prix-seieren i Gøteborg en telefon fra ukebladet Se & Hør som lurte på om han kunne lage et opplegg for en mottagelse av Bobbysocks i Sykkylven to dager senere.
-Det sa vi ja til, og Sykkylvsbladet ga ut sitt første ekstranummer i historien! Sykkylvsrussen delte ut avisa, og det møtte opp 3-4000 mennesker på konserten tirsdag 7. mai, kunne han fortelle.

ROSA BLØTKAKE
Det var et tett program som ventet Bobbysocks i Sykkylven bare tre dager etter den historiske seieren i Eurovision Song Contest. Først en triumfferd gjennom bygda til slektningenes møbelfabrikk der Elisabeth, Hanne, Rolf Løvland og Grand Prix-koret fikk overrakt hver sin stol. Deretter var det familiebesøk til onkler og tanter som vartet opp med snitter og rosa bløtkake. Så endelig gikk turen til idrettshallen der 3000 sykkylvinger stod klare for å hylle vinnerduoen.
Det var heimevernsøving i bygda denne dagen, men mannskapet la ned våpnene, skoleelvene fikk fri og fabrikkarbeiderne stemplet tidlig ut for å få oppleve Bobbysocks. Etter minikonserten takket Elisabeth sine “sambygdinger” fra scenen på velklingende sunnmørsk, før hun og Hanne dro videre til Haugesund for å gjenta bedriften i Hannes hjemby.

GIKK AMOK
Tre uker senere skulle det arrangeres Sykkylvsdager i bygda, og i den forbindelse hadde arrangørene lenge før Grand Prix sikret seg Bobbysocks som trekkplaster. Lite visste de da at Hanne og Elisabeth noen måneder senere skulle bli Eurovisions-vinnere, og at konserten skulle bli fulgt av fans og presse fra hele Europa.
-Alle gikk amok, det var vanlig det på den tiden. Formannskapet bevilget penger til en kanonstor utescene som ble bygget på rekordfart. Bussene kjørte rundt med Bobbysocks-kassetter, det var “La det swinge” overalt og det var Bobbysocks for alle pengene, fortalte redaktør Kjøde som også fungerte som pressesjef under premierekonserten til Hanne og Elisabeth.

DRAMATIKK FØR KONSERTEN
Åge Eikrem var programleder under Bobbysocks-konserten den 1. juni, og han kan fortelle at showet startet med dramatikk:
-Det var helt fantastisk, du står på scena og ser utover 10.000 mennesker. Vi var veldig skeptiske til så mye folk, du må være forsiktig. Og der, midt i flokken – bare sekunder før Hanne og Elisabeth skulle innta scenen – var det en som rakte opp hånden og ropte “Det er ei som skal på fødestua her”.
Da hørte Åge Eikrem at Elisabeth utbryter bak scenen: “Blir det en flicka så skal hon heta Hanne-Elisabeth!”.
Om det ble en jente og om hun fikk navnet Hanne-Elisabeth lurer Åge Eikrem fortsatt på…

Her kan du høre innslagene:NRK Møre og Romsdal sin reporter Sissel Brunstad intervjuet Frank Kjøde om maidagene i 1985 da Sykkylven ga alt for Bobbysocks.
Foto: Christine Fohlin Verneland/Nyss


Sykkylvsbladet mobiliserte russen, som i løpet av natta leverte ut avisa sitt ekstranummer til hele bygda.


Hanne og Elisabeth med ekstranummeret av Sykkylvbladet. Foto: Se & Hør


Bobbysocks-besøket var forsidestoff i hele Norge. Her fra Sunnmørsposten.


VG fulgte Bobbysocks minutt for minutt etter Grand Prix-seieren og var selvfølgelig med til Sykkylven.


Lokalavisa Bygdebladet sendte to journalister til nabobygda for å dekke Bobbysocks-besøket.


Heimevernet hadde øvelse, men la ned våpnene for å overvære konserten.


Bobbysocks besøk til Sykkylven var også godt stoff i Sverige. Her fra den svenske dagsavisen Expressen.


Frank Kjøde var pressesjef under turnépremieren til Bobbysocks 1. juni 1985. Her i intervju med Göteborgs-Tidingen.


Faksimile fra Expressen 1. juni 1985


Innbyggertallet i Sykkylven var mangedoblet og stevneplassen kokte da Bobbysocks åpnet Europaturnéen sin i 1985. Foto: Sykkylvbladet