Det ble både “Tango for to” og “Levende lys” da Hanne Krogh inntok en sprengfull konsertsal i Prøysenhuset søndag kveld i en konsert med latter og tårer, allsang og ettertenksomhet.

Hanne Krogh er blant landets fremste kulturbærere av Prøysens kunst. Hennes «Prøysens barnesanger» er et av tidenes mest solgte og nedlastede album i Norge, og ble når den kom ut lansert i Alf Prøysens barndomshjem “Prøysenstua”. Søndag 30. juli var hun tilbake i Præstvegen på Ringsaker med en konsert der hun hadde valgt ut sine egne Prøysen-favoritter samt klassikere fra sin enorme sangkatalog – noe publikum viste å sette stor pris på.
– Jeg gleder meg også til å vise hvordan en av Norges aller fremste kunstnere har preget min egen voksne karriere. Både som utøver og låtskriver, fortalte Hanne før konserten.

TRASSVISA HENNES TORA
Hun åpnet med Erik Byes mektige “Vår beste dag”, før hun tok alle med i sin egen “Sommerdrøm” – som helt naturlig gikk over i vakre “Høstvise”. Så kom de, “Vise for gærne jinter”, “Tango for to”, “Teddybjørnens vise” og ikke minst “Trassvisa hennes Tora” – som mange via Hannes sosiale medier-kontoer hadde ønsket at hun skulle synge.
“Over regnbuen” er en Prøysen-oversettelse av “Over the Rainbow” som også fikk en helt fortjent plass i konserten!

LEVENDE LYS
Dag Frøland glitrende tekst til “Levende lys” har igjen blitt aktuell med krigen i Ukraina som bakteppe. Det ble derfor et sterkt øyeblikk i Prøysenhuset da Hanne sammen med publikum og sine dyktige musikere “tente levende lys over Europa”.
Bobbysocks-klassikeren “Waiting for the Morning” har i Trygve Skaugs norske oversettelse fått tittelen “Om en liten stund så er det morgen”. Med den og “Du skal få en dag i mårrå” takket Hanne publikum for seg før hun med ekstranummeret “La det swinge” fikk hele salen med på kveldens siste allsang og trampeklapp!

EN STOR DIKTER
– Jeg undrer hvor Alf Prøysen hentet motet og selvtilliten fra. Hva som fikk ham til å forstå at hans observasjoner og diktning kunne bety noe for andre menneskers liv. Samtidig er jeg glad for at jeg vokste opp i en tid da kvalitet betydde mer enn flyktig berømmelse — at media og samfunn skapte plass for en stor dikter, som lærte oss noe om oss selv, avslutter Hanne.


Tekst: Knut Webmaster


“Tango for to” under konserten i Prøysenhuset. (Foto Siw Haugom)Med “Teddybjørnens vise” ble det full allsang i konsertsalen på Ringsaker. F.v. Jens Andreas Kleiven, Hanne, Tarjei Nysted og Knut Bjørnar Asphol. (Foto: Anne Brit Solland)
Kjempestemning i Prøysensalen under konserten til Hanne Krogh søndag. (Faksimile fra Ringsaker Blad)